Type project: Cultureel Paviljoen met horeca

Opdrachtgever: gezamenlijke ontwikkeling

Grootte: 175m2

Jaar: 2013-

Koningspoort Rotterdam is een gezamenlijke ontwikkeling van Bo Kristiaan Janssen en Frank Koning met als doel de Oude Haven af te maken en een nieuw type publiek te introduceren.

Het Koningspoort paviljoen is een klein horeca paviljoen met een cultureel programma, in het midden van een gedeeltelijk functionerende werf.

 

 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is Rotterdam ernstig gebombardeerd en de Oude Haven is daarbij niet gespaard gebleven. Doordat niet alle bebouwing verloren is gegaan, is er tegenwoordig een rijk schouw spel van gebouwen uit verschillende perioden.

 

Pas sinds 1983 bestaat de Koningspoort als scheepswerf en scheepshelling. Voor de bouw van de Willemsbrug was er een open verbinding met de Maas.

Waar de Oude Haven vóór 1981 een uitstekende haven was voor de binnenvaart, wordt hij nu voornamelijk gebruikt voor de pleziervaart, woonboten, horeca en kleinschalige evenementen.

De Koningspoort is een kleine werf aan de Oude Haven in Rotterdam. Als onderdeel van het Havenmuseum wordt het gebruikt voor de reparatie van onder meer oude binnenvaart schepen.

Het doel is om gastronomie en culturele activiteiten te integreren binnen de huidige werf activiteiten, zodat de Oude Haven route een volledig rondje wordt en een natuurlijk eindpunt ontstaat voor de route van het Havenmuseum.

Het paviljoen is midden tussen de werf activiteiten tijdens de winter gepositioneerd en functioneert als een overgangsgebied tussen de werf en het terras in de zomer. Het terras is als ponton op de scheepsliften gebouwd waar de zon de hele dag schijnt.

 

De werf heeft een sfeer van begrensde chaos, een speelplaats waar evenementen en culturele activiteiten georganiseerd kunnen worden. Het terras heeft de kwaliteit van het water: kalmerend en organisch. Het paviljoen is het baken wat organiseert en het beste van beide werelden versterkt.

concept micro

 

Het tijdelijke terras

ZOMER

in de zomer is de werf niet in bedrijf maar is er een terras dat vanaf een ponton wordt opgebouwd

WINTER

in de winter is de werf in bedrijf, het terras wordt op een ponton geladen en weggevaren voor opslag

Het dak van het paviljoen is het centrale element wat alle dienende functies bevat: installaties, licht, akoestiek en ook de bar, kluisjes, garderobe en daarbovenop een moestuin.

Een van de bestaande gebouwtjes wordt gebruikt om de overige dienende functies te herbergen zoals de keuken, toiletten en bergruimte.

Aangezien duurzaamheid voornamelijk om flexibiliteit draait is het volledige paviljoen modulair en is het mogelijk om het te veranderen in grootte en opstellingen.

koningspoort rotterdam

projecten

over ons

scroll door

>

volgend project >

< vorig Project