Type project: Poppodium

Opdrachtgever: Doornroosje - Merleyn Nijmegen

Grootte: ±1350m2

Jaar: 2017 -

Op de fundamenten van een voormalig waterpompstation in Nijmegen komt een poppodium.

 

Er wordt een karakteristieke structuur op de bestaande fundering geplaatst. Deze structuur is op maat gemaakt voor Merleyn en geeft karakter aan het poppodium, wat door bezoekers vaak gemist wordt bij recent nieuw gebouwde poppodia.

 

Een bijzondere structuur waarbinnen op termijn, bij een eventuele stop van het poppodium, meerdere andere functies terecht kunnen.

Om dit mogelijk te maken wordt er demontabel en functieneutraal gebouwd. Voor de massa in de gevel, nodig om het geluid binnen te houden, worden vloerdelen die later als tussenvloer hergebruikt kunnen worden binnen dezelfde structuur.

 

Op het dak komt 1,5m grond, ook voor het geluid, wat later afgegraven kan worden en op een andere locatie hergebruikt. Dit zorgt ook voor de mogelijkheid tot een groen dak, wat prettig is voor de omwonenden, gunstig is voor de waterhuishouding en de flora en fauna in de omgeving stimuleert.

 

 

schil + installaties

middellang

20–50 jaar in gebruik

interieur

tijdelijk

5–15 jaar in gebruik

structuur

lange termijn

>100 jaar in gebruik

bestaande fundering

lange termijn

>100 jaar in gebruik

vloer

interieur elementen

 

bogenstructuur

 

de impressies van het interieur geven een indicatie maar zijn nog in ontwikkeling.

marmer wand van het Barcelona Paviljoen

Ludwig Mies van der Rohe

expressie van de gevel

 

Een beproefde methode om chaos te veranderen in een aantrekkelijk visueel beeld is, veel toegepast bij het aanbrengen van sterk geaderd marmer, de open boek methode: door een plaat marmer door midden te zagen en als een boek open te leggen ontstaat er een gespiegeld beeld.

 

Voor Merleyn gebruiken we mallen voor de tekening en kunnen we de tekening eindeloos spiegelen, en zelf vormgeven. Door de gekozen tekening consequent te spiegelen bij elk gevelpaneel wordt het ritme van de gevelpanelen benadrukt en ontstaat er een veranderende tekening.

 

De tekening is een geabstraheerde bomenrij en, na een uitgebreide studie, zodanig gekozen dat er een verwijzing is naar een meer klassieke opbouw van de gevel: de plint, tussenverdeling en ornament als beeindiging.

poppodium merleyn

projecten

over ons

scroll door

>

volgend project >

< vorig Project